Chatbot? Maak er een merkmascotte van

Door Thijs Brandhof, 26 februari 2019

Een chatbot is niet alleen héél handig voor je klanten. Ook je merk kan er een hoop baat bij hebben. En niet alleen omdat je zo meer service biedt. Nee: als je het goed doet, dan is jouw bot een heuse merkmascotte.

Wel zo persoonlijk

Als het goed is heeft jouw organisatie merkwaarden die doorvertaald zijn naar een brand voice die bepaalt hoe jij jouw publiek aanspreekt. Praat je hip, behouden, fris, zakelijk of enthousiast? Welke nuances horen daarbij? En hoe ziet dat er dan in de praktijk uit? Misschien heb je je merk zelfs wel voorgesteld als persoon, om tot die passende stem te komen.

Create my sneaker
De chatbot is net zo energiek en sportief als je van het merk gewend bent. Teksten als “buckle up” maken het fris.

Dat is precies wat je bot kan zijn: een personificatie van jouw merk. Jouw bot is – net als een medewerker of een communicatie-uiting – een visitekaartje. Wanneer een websitebezoeker gaat chatten met jouw bot, verwacht deze bezoeker een beleving die past bij jouw merkidentiteit. Jouw bot moet dus niet alleen goed functioneren, maar ook aansluiten bij de pijlers van je merk.

 

“It’s alive!”

Je bot is geen mens, maar met een eigen achtergrond en set van voorkeuren kan-ie wel gaan leven. Daar zit de wow-factor voor je klanten en de toegevoegde waarde voor je merk. Je creëert namelijk een web van associaties en kenmerken die samen weer jouw merk versterken. En waarmee je je klanten verrast.


Victoria’s Secret verplaatst zich in de wereld van de doelgroep: passende opties en emoticons.

Neem nou de volgende twee fictieve voorbeeldbots. De ene is een vrouwelijke bot van 28 die festivals afstruint, non-stop instagramt, een voorliefde heeft voor natuurvakanties en theater én die minimalistisch leeft. De ander is een man van 34 die GQ leest, de nieuwste gadgets wil, in de club te vinden is en écht enthousiast wordt van luxe. Allebei hebben ze een uitgesproken persoonlijkheid die andere mensen aanspreekt en beter bij bepaalde merken past. De eerste bot zet je niet neer bij BMW, bot 2 wel. Maar die past dan weer niet bij Lowlands.

 

Alles voor feeling

Zoals je hierboven al ziet is de identiteit van je chatbot al gauw een mengelmoes van je merkidentiteit en je ideale klant. Niet gek ook: als jij je merk sterk hebt neergezet, trek je een bepaald soort publiek of klant aan. Die gebruiker identificeert zich met jouw merk. En dat moet-ie ook doen met je bot.


Deze bot van de film Power Rangers trekt de gebruiker de wereld in. Sterker nog: de bot is een robot uit die wereld. Creatief en catchy.

Kortom: zorg dat jouw merk staat als een huis, want dan kun je doorpakken met diezelfde brand voice en merkpersona bij je bot. Zo draagt jouw chatbot actief bij aan je service én branding.

Thijs Brandhof
Conversational copywriter

Onze blog

Conversational copywriting - deel 1

door Marleen Bontekoe

Voor het schrijven van dialogen voor een chatbot bestaan andere richtlijnen dan voor 'gewone' webteksten. In dit blog geven we je onze tips voor het schrijven van overtuigende dialogen.

Lees verder

Een chatbot: moet je er wel aan beginnen?

door Muriel Serrurier Schepper 

Een chabot maken is intensief en kostbaar. Maak daarom van te voren duidelijk hoe, en of, de bot gaat bijdragen aan jouw doelstellingen. Met deze checklist vink je de belangrijkste zaken af.

Lees verder

Chatbots? Maak er een merkmascotte van.

door Thijs Brandhof

Een chatbot is niet alleen héél handig voor je klanten. Ook je merk kan er een hoop baat bij hebben. En niet alleen omdat je zo meer service biedt. Nee: als je het goed doet, dan is jouw bot een heuse merkmascotte.

Lees verder

Contact

Meer weten over chatbots? Neem contact op met Sietze via sietze@entopic.com of bel 020 305 91 49.

 

 

Entopic is al 17 jaar expert op het gebied van contentmanagement, webredactie, contentstrategie en contentmarketing. Bekijk wat wij nog meer voor je kunnen doen. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.